Бібліотечному фахівцю

Copyright © 2004
НПБУ
відділ НАРБС
Розділи сайту

Вийшли з друку такі видання:

Національною парламентською бібліотекою України підготовлені три випуски „Примірної тематики семінарів працівників районних і міських бібліотек”, розрахованої на фахівців публічних бібліотек. Дане видання вийшло у якісно новому форматі. Це повноцінні матеріали для підготовки та проведення семінарів бібліотечних працівників та послідуючої організації роботи із даних напрямків:
  • Формування бібліотечного фонду. Маркетинговий підхід. – Вип. 1. – К., 2006. – 31 с.
  • Публічна бібліотека як центр сімейного читання. – Вип. 2. – К., 2006. – 60 с.
  • Україна – шлях до Європи. – Вип. 3. – К., 2006. – 51 с.

Повну інформацію про державні, обласні універсальні наукові, публічні бібліотеки усіх 27 регіонів України за період 2004-2005 рр. можна знайти у щорічному виданні Бібліотечна Україна в цифрах: Статистичний збірник (2004 – 2005) – К., 2006. – 37 с. підготовленому на основі даних надісланих із регіонів офіційними органами. Дані подані по мережі бібліотек, фондах книгозбірень, по користувачах бібліотеки. Також дані по кількості бібліотечних працівників та про кошти бібліотек. Дані розміщені в порівнянні 2004 та 2005 років.

У серії "Законодавство бібліотекам України" вийшли довідкові видання: "Бібліотека у правовому полі", "Документні ресурси бібліотек" (перероблено і доповнено). В них представлено законодавчі, інструктивно-регламентуючі та методичні матеріали.

  1. Всесвіт Нове бібліографічне видання

    У видавничому домі “Всесвіт” вийшов бібліографічний покажчик ”Журнал іноземної літератури “Всесвіт” у ХХ сторіччі (1925-2000)”, упорядкований головним редактором журналу Олегом Микитенком та головним бібліографом Національної парламентської бібліотеки України Галиною Гамалій. Він розкриває зміст цього видання в 1925-2000 рр. (випуск журналу продовжується).
    “Всесвіт” був заснований 1925 року в тодішній столиці України місті Харкові як універсальний ілюстрований журнал, що вміщував художні та публіцистичні твори вітчизняних та зарубіжних авторів. Його фундатором був відомий український поет Василь Блакитний. Журнал належав до тонких масових видань і виходив кілька разів на місяць. Тематика його була дуже широка. Крім літературно-мистецького життя він висвітлював історичні події, новини тогочасного економічного і громадсько-політичного життя. У період політичної реакції журнал 1934 року був закритий, а його керівники репресовані.
    1958 року “Всесвіт” був відновлений уже в Києві як літературний щомісячник, повністю присвячений зарубіжній літературі і культурі, подіям міжнародного життя, зв’язкам України зі світом. Протягом наступних десятиріч він став одним з кращих літературно-художніх журналів України що знайомив читачів зі світовим літературним процесом. На його сторінках публікувались твори класиків світової літератури: Гомера, Горація, Данте, Шекспіра, Вольтера, Гюго, Міцкевича та ін. Проте основне місце займала тогочасна зарубіжна література. Були вміщені твори 51 лауреата Нобелівської премії, багатьох відомих письменників ХХ століття: Е.М. Ремарка, В. Фолькнера, Р. Мерля, Г. Гарсіа Маркеса, Ф. Гарсія Лорки, Д. Голсуорсі, Г. Гессе, А. Маршалла, А. Сіллітоу, Д. К’юсак, Р. Тагора, П. Елюара, Ф. Дюрренматта, Ф. Кафки, Р. Бредбері, С. Лема, А. Камю та багатьох інших. Із журналом співпрацювали кращі українські перекладачі: М. Рильський, М. Бажан, Б. Тен, М. Лукаш, Г. Кочур та інші. На сторінках “Всесвіту” вміщені художні твори, що представляють 98 літератур світу, понад 12 тисяч статей, нарисів, репортажів українських та зарубіжних авторів з питань літератури і мистецтва, історії, соціології, економіки, техніки, політики, міжнародних зв’язків України та ін.
    Журнал став важливим фактором взаємодії України з усім світом. Він має значне культурологічне і суспільне значення. Щоб наблизити його до читачів, допомогти у користуванні всіма 864 номерами, випущеними протягом 1925-2000 рр., підготовлений покажчик змісту журналу. Він дуже великий за обсягом і містить майже 19 тисяч позицій, включає описи практично всіх публікацій “Всесвіту” без винятку. Матеріали покажчика подано за певними розділами, підрозділами й рубриками, розміщення і назви яких визначила тематика журналу, присвяченого в першу чергу іноземній літературі і мистецьким зв’язкам України.
    Пропоноване увазі читачів видання має дві частини: ”Cистематичний покажчик змісту журналу за 1925-2000 рр.” та “Матеріали до історії журналу “Всесвіт”. Перша частина складається з 14 тематичних розділів та допоміжних покажчиків і списків. Найбільший за обсягом перший розділ “Художня література і фольклор” (понад 5 тисяч позицій). Він представляє літературу стародавнього світу, середніх віків, нову літературу (подану за країнами, а всередині підрозділів – за абеткою авторів), фольклор. Читач має змогу познайомитись практично з усіма європейськими та латиноамериканськими літературами, (включаючи маловідомі в Україні гельську, фризьку, ретороманську та ін.). Велике місце займає література Азії та Африки – представлено твори авторів з 52 країн в перекладах з арабської, в’єтнамської, корейської, китайської, японської та інших мов. Органічно доповнюють перший розділ матеріали другого розділу “Спогади. Щоденники. Листи. Документальна проза”.
    Третій розділ “Критика і літературознавство” містить підрозділи, що розповідають про лауреатів Нобелівської, національних премій в галузі літератури, про літературу окремих регіонів, країн, народів. Всередині підрозділів, що представляють літературу певної країни, спочатку подані загальні статті про розвиток літературного процесу, потім матеріали про творчість окремих авторів, в кінці підрозділу зібрані рецензії та відгуки. В окремих випадках в підрозділі, присвяченому літературі певної країни є також поділ на окремі літератури (це, зокрема, стосується літератур Великобританії, Російської Федерації, України).
    Четвертий розділ знайомить з культурою і мистецтвом народів світу. Він має тематичні підрозділи, присвячені загальним питанням розвитку культури, бібліотекам і музеям, окремим видам мистецтва тощо. Розділ 5 “Міжнародні літературні взаємини” розповідає, зокрема, про переклади, видання і вивчення іноземної літератури в Україні, а також про видання, переклади і вивчення української літератури за кордоном.
    Окремі розділи покажчика (6-9) висвітлюють питання філософії, психології, релігійного життя, розвитку освіти, медицини, економіки, техніки, побут і звичаї народів світу та ін. Великий за обсягом десятий розділ присвячений питанням міжнародного життя, країнознавства. Він містить цікаві матеріали з життя народів різних країн світу (за абеткою країн). Звертаємо увагу бібліотечних працівників на матеріали дванадцятого розділу “Бібліографія на сторінках “Всесвіту”. В останніх розділах представлені також рекламні матеріали, що друкувались у 20-30-х рр., некрологи переписка редакції з читачами та ін.
    Завершують першу частину книги допоміжні покажчики та списки. Крім традиційних іменних покажчиків авторів, перекладачів, ілюстраторів, персоналій подані покажчики видань, рецензії на які вміщені в журналі, покажчик мов, з яких здійснювались переклади, покажчик художніх творів за жанрами.
    У другій частині книги вміщено історико-критичний нарис головного редактора журналу Олега Микитенка “Феномен “Всесвіту”, фактичні, ілюстративні, інші матеріали, що доповнюють нарис.
    Видання адресується бібліотекарям, літературознавцям, історикам, письменникам, учителям, студентам, видавцям, іншим читачам.
    Головний бібліограф Національної
    парламентської бібліотеки України
    Галина Гамалій.

  2. Тої слави козацької повік не забудем...”: Рек. бібліогр. покажч. з історії українського козацтва / М–во культури і мистецтв України. Нац. парлам. б–ка України; Упорядник В.М.Лой; Наук. ред.: В.М.Матях, Т.В. Чухліб; Відп. ред. В.О.Кононенко. – К.: ВАТ „Вид–во „Київська правда”, 2004. – 293 с.
  3. Михайлина Коцюбинська: Бути собою”: Бібліогр. нарис. / М–во культури і мистецтв України. Нац. парлам. б–ка України; Ін–т літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України; Авт. нарису Л.Тарнашинська; Бібліограф–уклад. В.А.Патока; Наук. ред. В.О.Кононенко. – К., 2005. – 59 с. – (Шістдесятництво: профілі на тлі покоління; Вип.9)
  4. Тарас Шевченко. 1989–2004: Матеріали до бібліографії /Ін–т літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України; М–во культури і мистецтв України. Нац. парлам. б–ка України; Уклад. Г.І.Гамалій; Наук. ред. В.О.Кононенко; Наук. консультанти: М.М.Павлюк, І.Д.Бажинов. – К., 2005. – 299 с. – (До 190–річчя від дня народження)

Увага! Нове видання

Рекомендаційний бібліографічний покажчик з історії українського козацтва „Тої слави козацької повік не забудем...” знайомить читача з різноманітними книжковими та журнальними публікаціями, що з’явились в Україні протягом 1992–2003 рр. Це не лише наукові та науково–популярні твори, а й художня література, пісні про козацтво, репродукції картин на мистецьку тематику.

Істотним плюсом покажчика є розлогі анотації на найбільш значущі й цікаві матеріали та наявність довідкового апарату (іменного і географічного покажчиків), що значно полегшує роботу з ним. Хоча рекомендаційний покажчик відображає загалом фонди Національної парламентської бібліотеки України, тема висвітлена широко і різнобічно, а пропоновані видання презентують різні, подекуди антагоністичні погляди на українське козацтво.

Книжку видано за Програмою випуску соціально значущих видань. З метою охоплення найширшого загалу читачів передбачається надіслати до кожної обласної бібліотеки по 11 примірників з тим, щоб по одному було передано до юнацької та дитячої обласних бібліотек. Також по примірнику буде надано найбільшим учбовим закладам області та тим, де викладається бібліотечна справа.

Розсилка здійснюватиметься через обмінно–резервний фонд Національної парламентської бібліотеки.


  1. “Національні бібліотеки світу на початку ХХІ сторіччя”.

  2. „Документні ресурси бібліотек (законодавчі, інструктивно-регламентуючі та методичні матеріали)” *

  3. Адреси, телефони, факcи, інтернет, електронна пошта провідних бібліотек України”.

  4. “Зведений план основних заходів бібліотек України на 2005 рік”

  5. * З метою визначення тиражу видання, просимо дати орієнтовну кількість необхідних примірників для вашої мережі.
    Інформацію просимо відсилати:
    E-mail: method@nplu.org;
    01001, Київ-1, вул. Грушевського, 1, НПБ України, відділ НАРБС

  1. сигнальні примірники Законодавство – бібліотекам України (У 2-х книгах). Випуск 3: Правове регулювання трудових відносин та пенсійного забезпечення бібліотечних працівників.
  2. Публічні бібліотеки: місія.
  3. Публічні бібліотеки: інформаційні послуги.
  4. Стратегічне планування.
  5. Публічні бібліотеки: веб-сайт.
Design N.O.Ts))